Sommeren er ved at gå på hæld, og det er tid til at glæde sig til efterårets komme. De gule blade, græskar og den efterårsferie, der venter lige rundt om hjørnet. Mange børn og deres forældre har ønsker for ferien. Den ene af mine vil flyve til Grækenland, den anden vil til Tyskland og prøve en rød vandrutsjebane, og den tredje vil til Lalandia og også have en kat mere (vi har allerede 5). I nogle delebørnsfamilier kan den slags ønsker blive til fortvivlelse, især hvis samarbejdet i forvejen er belastet. For selvfølgelig må du tage dine delebørn med til f.eks. Lalandia i efterårsferien, men må du tage delebørnene ud af vores dejlige land på efterårsferie? Læs med her i en lille guide, og få svar på, hvad der gælder for jer.

Må jeg tage vores delebørn med sydpå på efterårsferie, når vi har fælles forældremyndighed?

Ja, det må du. Og med sydpå mener jeg ikke kun Lolland. Du må gerne rejse længere sydpå, til Malta, Mallorca, Grækenland, eller lignende. Når I har fælles forældremyndighed, må du nemlig godt rejse sydpå med jeres børn – når det er din tur til at have børnene (oftest skiftes man fra år til år). Det skal du ikke spørge om lov til hos den anden forælder, uanset om du er samværsforælder eller bopælsforælder. Ligger der en afgørelse, der begrænser eller ophæver samvær med jeres børn i udlandet, må du “nøjes med” at holde ferie på Lolland eller andre steder herhjemme i Danmark, eller i de øvrige nordiske lande.

Skal jeg spørge den anden forælder om lov til at holde efterårsferien med vores delebørn i udlandet, når jeg har forældremyndigheden alene?

Nej. Du må gerne rejse ud af vores land med jeres børn – uden den anden forælder skal være enig i din gøren.

Jeg har ikke del i forældremyndigheden, men jeg har en samværsafgørelse – må jeg rejse til udlandet med vores delebørn i efterårsferien?

Nej. Samværsafgørelsen giver dig kun ret til samvær i Danmark og i de øvrige nordiske lande. Hvis du ønsker at rejse til udlandet med jeres børn i efterårsferien, skal du have samtykke til det fra forældremyndighedsindehaveren. Støder du hovedet imod en mur, kan du kontakte Familieretshuset. Der bliver ofte givet tilladelse til en ferie eller familiebesøg i udlandet (medmindre der er en risiko for børnebortførelse). Det anses nemlig for at være en naturlig vel af familielivet at rejse sydpå.

Vi er ikke enige om forældremyndigheden – må jeg så rejse til udlandet med vores delebørn i efterårsferien?

Hvis du kan få samtykke fra den anden forælder, så ja. Kan du ikke det, kan du kontakte Familieretshuset og bede om tilladelse.

Er I “kun” uenige om selve udlandsrejsen, og ikke om hvem der skal have forældremyndigheden i fremtiden, skal du ikke have samtykke fra den anden forælder, eller Familieretshuset til rejsen.

Med disse ord, vil jeg ønske dig og din familie et rigtig godt efterår. Har du brug for at vide mere om reglerne, end det jeg har skrevet om her, er du velkommen til at maile til mig på htr@forumadvokater.dk, eller ringe til mig på 53 73 71 79.