Fremover skal virksomheder, der omfattes af regnskabsklasse C og D udarbejde redegørelser for virksomhedernes samfundsansvar, hvis virksomhederne har vedtaget politikker herom. Virksomheder, der omfattes af regnskabsklasse D, skal ydermere udarbejde en redegørelse for virksomhedsledelse.
Virksomheder omfattet af regnskabsklasse C betegnes som mellemstore eller store virksomheder. Regnskabsklasse C fordrer, at virksomhederne i to på hinanden følgende regnskabsår skal overskride visse krav til balancesum, nettoomsætning og/eller et vist antal medarbejdere. Konkret skal virksomhedens balancesum være mindst 119 mio. kr., nettoomsætningen mindst 238 mio. kr. og antallet af medarbejdere skal mindst være 250. Det er tilstrækkeligt, at mindst to af de tre parametre er opfyldt.
Regnskabsklasse D dækker over statslige aktieselskaber og børsnoterede virksomheder.
Ved virksomhedens samfundsansvar tænkes der primært på hvorledes virksomheden indarbejder hensyn til menneskerettigheder, herunder sociale aspekter, hensyn til miljø- og klimamæssige forhold samt forebyggelse og bekæmpelse af korruption, hvilket såvel kan ske gennem forretningsstrategier som gennem forretningsaktiviteter. Der er ikke indført en ubetinget pligt til at udarbejde en redegørelse for samfundsansvar, men ledelsesberetningen, der offentliggøres som en del af virksomhedernes årsrapport, skal, hvis virksomheden ikke har politikker for samfundsansvar, indeholde oplysninger herom. Såfremt virksomheden har udarbejdet og offentliggjort en fremskridtsrapport med tilslutning til FNs Global Compact, kan redegørelsen dog undlades.
En redegørelse for virksomhedsledelse er tænkt som en offentliggørelse af det eller de kodekser, som virksomhedens ledelse skal iagttage i forbindelse med varetagelsen af hvervet. Redegørelsen skal dog konkretiseres i forhold til den enkelte virksomhed, således at ledelsens sammensætning, herunder forholdet til udvalg, og disses funktion beskrives. Redegørelsen kan ikke, som tilfældet er med redegørelsen om samfundsansvar, udelades.
Redegørelserne skal opfylde visse særskilte krav, som er anført årsregnskabslovens 99 a henholdsvis § 107 b. Endvidere reguleres redegørelserne af bekendtgørelse nr. 761 fra 2009.
Begge redegørelser udarbejdes som en del af ledelsesberetningen, og omfattes derfor af kravet om udvisning af et retvisende billede samt de grundlæggende kvalitetskrav og forudsætninger, som disse er angivet i årsregnskabsloven. Som udgangspunkt vil redegørelserne også skulle revideres, og revisor skal iagttage sine almindelige pligter i forbindelse med revideringen af redegørelserne.
Som udgangspunkt er det ledelsen, der har ansvaret for, at redegørelserne bliver udarbejdet, men revisor har, i relation til visse af kravene til redegørelserne, pligt til at påse, at ledelsen har iagttaget sine pligter.
Redegørelserne skal offentliggøres, men ledelsen kan vælge mellem tre forskellige måder at foretage offentliggørelse på. Først og fremmest kan offentliggørelse ske gennem den almindelige offentliggørelse af årsrapporten. Dernæst er det muligt gennem en henvisning i ledelsesberetningen at foretage offentliggørelse på virksomhedens hjemmeside og endelig kan offentliggørelse ske gennem henvisning i ledelsesberetningen til en supplerende beretning.
De ovennævnte krav træder i kraft for regnskabsår, der påbegyndes den 1. januar 2009 eller senere, hvorfor vi kan forvente at se redegørelser allerede i forbindelse med aflægning af årsrapporter for 2009.