Hvis du har et godt gammeldags ejerpantebrev, skal du passe godt på det. I dag ændres ejerpantebreve til digitale dokumenter, men mange har et ”fysisk” ejerpantebrev liggende. I en skuffe eller i et pengeskab. Bliver det væk og skal du sælge din ejendom, så er du nødt til at få det slettet. Jurister kalder at får det mortificeret. Det koster desværre rigtig mange penge og så tager det tid. Advokat Allan Ohms fra Forum Advokater siger:
– Forsvundne ejerpantebreve opdages typisk i forbindelse med låneomlægninger eller hussalg. Så er problemet, at der står et ejerpantebrev og spærrer for at de kan få anmærkningsfrie lån og dermed spærrer for udbetalingen af lånet.
Ejerpantebrevet er blevet væk. Det ved kreditor egentlig godt, men da pantebrevet jo er betalt ud og de ikke ”skal bruge det mere” tænker de ikke over det…. Før de skal til at omlægge lån eller sælge ejendom.
Så skal de i gang med en mortifikation – som ofte i praksis tager meget lang tid – typisk 1 – 1½ år.
Mortifikationstiden kan nedsættes med 9 måneder, hvis der stilles en bankgaranti. Problemet er bare, at en bankgaranti koster penge. Mange penge. Den kan koste 1- 2% i provision af hovedstolen. Det er mange penge. Hvis der skal stilles garanti for 600.000 kr og hvis prisen er 2% taler vi om 6.000,00 kr. Og nu om dage er et pantebrev ofte meget højere end kr. 300.000. Jeg har lige haft et eksempel med 1,4 millioner kroner og en udgift på 28.000 kr for sikkerheden. Og selvom sikkerheden stilles, er tre måneder lang tid.
Selvom tiden nedsættes med 9 mdr. så skal der stadig betales for at få lånet udbetalt i den ”resterende” tid indtil mortifikationen er færdig, og det nye lån kan tinglyses anmærkningsfrit.
Udover omkostningerne for sikkerhed kommer der også omkostningerne til at køre sagen.
– Så budskabet er, at bliver et ejerpantebrev – eller et pantebrev i det hele taget – væk, så sørg for at få det mortificeret med det samme, siger advokat Allan Ohms fra Forum Advokater.