Sådan lød meldingen fra manden på gaden, da DR i Magasinet Penge satte fokus på skilsmisser. Ikke nok med, at det er sandt, det er oven i købet også en proces, der indtil 1. marts i år har kunnet trække i langdrag. Men heldigvis har en ændring i ægtefælleskifteloven gjort, at det nu går hurtigere.

Og hvis parrene får taget en god snak, inden det går helt galt, behøver det måske heller ikke være hverken helt så dyrt eller helt så besværligt.

Lige meget hvad du gør, vil skilsmisser dog altid være dyre og besværlige. Den ene part skal finde et nyt sted at bo og møblere den nye bolig, herunder betale depositum og forudbetalt leje. Der kan også blive tale om børnepenge m.m. Kort og godt er det billigere at være to personer om at dele alle udgifter i én bolig end at være en person om alle udgifter i hver sin bolig. Beregninger i Magasinet Penge viste, at ekstraomkostningerne ved en skilsmisse hurtigt kan komme op på en kvart million kroner alene det første år.

Hvad kan du gøre?

Det handler om at lette byrderne, inden det når så vidt, at skilsmissen er den eneste løsning. Dels å måde I lever sammen – og dels på den måde i juridisk har organiseret jer. Har I overvejet en ægtepagt, mens I elsker hinanden? Den kan sikre jer den stilling, I ønsker – og den kan spare jer for mange diskussioner. De fleste finder det fair og rimeligt, at den formue hver især har, når man indgår ægteskab skal være særeje, mens det, I som ægtefæller køber sammen, mens ægteskabet består i mange tilfælde ønskes som ”fælles”. Også f.eks. arv kan gøres til særeje. Er der ikke en ægtepagt, bliver alle aktiver med undtagelse af pensioner betragtet som tilhørende formuefællesskabet, og hvis I bliver skilt, skal alt deles ligeligt.Det er ikke altid det I ønsker.

40 % bliver skilt

Omkring 40 % af alle ægteskaber ender med skilsmisse. Desværre ender en delskilsmisser i had og forbitrelse. Det kan være om forældremyndighed eller hvem der skal have forskellige ting i huset eller beholde huset, pensionsordninger eller hus og sommerhus.

Nogle gange ender sagerne med, at den ene part vælger at gå rettens vej. Det er bare ikke altid en god løsning. Ofte vil begge parter blive skuffede ved en retssag. Så vidt behøver det ikke komme. Flere og flere benytter en mediator (en advokat som har en efteruddannelse som konfliktmægler) for på en mere civiliseret måde at nå til enighed.

”Det gavner jo langt fra barnet, hvis forældrene står i retten og trækker i hver sin arm og forældrene kun kommunikerer med hinanden gennem en advokat. En mediator kan hjælpe parterne til selv at finde en løsning, der tilgodeser netop dem og deres individuelle ønsker. Dette kan være med til at gøre en smertefuld skilsmisse en smule nemmere at komme igennem,” fortæller advokat Allan Ohms, der også er uddannet mediator og tillige har været retsmægler side 2003.
”Ved at nå til enighed gennem dialog, ser vi også, at parterne oftere overholder aftalerne, og vi slipper på den måde for mange efterfølgende problemer. I bund og grund handler det om at få lov til at tage ansvar for sit eget i liv i stedet for at overlade noget så vigtigt til andre,” fortsætter han.

Der er dog også andre fordele ved mediationen. Parterne når ofte til enighed forholdsvist hurtigt, så det er både hurtigere og billigere end at gå rettens vej. Og domstolsstyrelsens statistikker viser, at 70 % af alle mediationer ender med, at alle parter er tilfredse.

Det kræver blot, at parterne begynder at tale sammen. At de ”bider til bolle på egne problemer”.