Som familieadvokat og mor til tre møder jeg rigtig mange delebørnsforældre. Jeg hører tit, at den første jul uden børnene er smertefuld. For nylig fortalte en forælder mig om den første juleaften, hvor hun skulle være uden børnene. Det var for nogle år siden. Hun havde ligget på sofaen hele juleaften, med sin mor og far omkring sig, og egentlig bare ventet på, at juleaften var gået. Det var for smertefuldt for hende at undvære børnene, fordi juleaften ér noget ganske særligt. Selvom hun havde det rædselsfuldt inden, kunne hun dog godt se, at det vigtigste var, at børnene havde en dejlig juleaften.

Jeg kan godt sætte mig ind i hendes følelser – at man som forælder svært kan forestille sig en juleaften uden børn. Julelysene i børnenes øjne, gør bare julen magisk på en helt særlig måde. Men, som jeg sagde til hende, det er ikke kun juleaften, der er særlig. Det er børnene i sig selv, og hele julemåneden jo også, og sågar også november – det er da lidt hyggeligt, at julekalendere og julepynt allerede er på hylderne i butikkerne. Nu venter vi bare på de første julesange i radioen.

I mange delebørnsfamilier er julen en af de helt store følelsesmæssige og logistiske udfordringer. For skal børnene være hos mor eller far juleaften, eller vil mor og far fortsætte med at holde juleaften sammen. Nogle familier forsøger at mindske afsavnet og smerten ved at holde to juleaftener. En noget anstrengende model for nogle børn, der slet ikke når at holde rigtigt fri i juleferien. Jeg er ikke i tvivl om, at mange delebørnsforældre gør det, fordi de vil gøre det så godt som overhovedet muligt for deres børn, og samtidig har de oftest ikke nået til enighed om, hvordan julen fremover skal være i delebørnsfamilien.

Det giver ro i maven hos børnene, når julen er sat i klare rammer. Det må være rigtig hårdt som barn at møde i sin klasse, hvor mange taler om, hvad de skal juleaften og i juleferien, og så ikke vide, hvad man selv skal. Mærker barnet delebørnsforældrenes juleuenighed, kan julen blive sindssyg tung, når man kun er en meter høj. En aftale, eller afgørelse, er med til at holde liv i julelysene i børnenes øjne.

Kære delebørnsforældre, begynd i god tid at snakke jer frem til en aftale om julen. Kan I vise jer fra jeres mest rummelige hjørne, når I forsøger at opdele julen imellem jer, kan det måske lykkes at finde en løsning, der er god for jeres barn – og for jer som forældre. Husk den anden forælder jo formentlig skal undvære barnet næste år. Det kan være en god idé at skrive aftalen ned så præcist som muligt. Skulle der opstå uenigheder senere hen, er det en fordel, at I har noget at falde tilbage på. I er mere end velkomne til at ringe til mig, hvis I har brug for vejledning om, hvordan sådan en aftale kan se ud.

Hvis I ikke kan blive enige om, hvordan fordelingen af julen skal være, kan samværsforælderen (den der ikke har børnene boende) bede Familieretshuset om at fastsætte julesamvær. Det er almindeligt, at Familieretshuset bestemmer, at der skal være samvær juleaften hvert andet år, sådan at barnet er hos den ene forælder juleaften i lige år, og hos den anden forælder juleaften i ulige år. Julesamvær regnes oftest fra skolernes ferie eller fra den 23./24. december til den 28. december.

Familieretshuset kan bestemme, at en anden ordning er bedst for jeres børn. Er det f.eks. en del år siden, at I flyttede fra hinanden, og har børnene hidtil været hos den forælder, barnet bor hos juleaften, vil Familieretshuset ofte være tilbageholdende med at bryde denne tradition. Det er afgørende for, om der er skabt en tradition i forhold til juleaften, hvornår og hvor ofte samværsforælderen har været sammen med børnene juleaften. Familieretshuset tager også hensyn til, hvilken kultur og hvilke traditioner i øvrigt, der eventuelt er i delebørnsfamilien. Der fastsættes f.eks. ikke samvær juleaften, hvis samværsforælderen giver udtryk for, at juleaften ikke vil blive fejret overhovedet – det kan være på grund af samværsforælderens religiøse tilhørsforhold. Familieretshuset kan den situation fastsætte samvær de øvrige juledage, sådan at børnene også får mulighed for at tilbringe ekstra tid sammen med samværsforælderen i juledagene.

Jeg håber, at alle I delebørnsfamilier derude får en rigtig glædelig julemåned.

Har du brug for at vide mere om juraen i delebørnsfamilier, er du velkommen til at maile til mig på htr@forumadvokater.dk, eller ringe til mig på dir.tlf. 46380389 eller mobil 53737179.