Den 1. juli 2005 trådte de nye regler om pligtaflevering af elektronisk materiale i kraft. Det betyder, at alt dansk internetmateriale som udgangspunkt fremover omfattes af pligtafleveringsordningen. Afleveringspligten opfyldes ved, at pligtafleveringsinstitutionen har adgang til at rekvirere eller fremstille eksemplarer af materialet.

Afleveringspligten omfatter alt dansk materiale, som offentliggøres i elektroniske kommunikationsnet. Elektroniske kommunikationsnet omfatter fx internet og mobiltelefoni men ikke radio- og tv-udsendelser.

Dansk materiale omfatter for det første materiale som offentliggøres fra internetdomæner og lignende, der særligt er tildelt Danmark, f.eks. web-sider under .dk-domænet. Domæner er en betegnelse for topdomænerne, fx .dk, .com etc. Et domænenavn, derimod, er udtryk for en bestemt adresse inden for topdomænet, fx Nielsen.dk.

For det andet omfattes materiale, som offentliggøres fra andre internetdomæner, når indholdet er rettet mod et publikum i Danmark.

Fælles for begge typer materiale er, at der skal være tale om et værk i ophavsretslovens forstand. Værker er originale litterære og kunstneriske frembringelser. Værker er originale i den forstand, at de er resultatet af en åndeligt skabende proces. Herudover skal et værk afspejle ophavsmandens individualitet ved at være unikt.

Materialet er offentliggjort, når det lovligt er gjort tilgængeligt for almenheden.

Indsamlingen foretages af Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket.

Indsamlingen medfører ingen pligt for den afleveringspligtige til at meddele pligtafleveringsinstitutionen om oprettelsen af hjemmesider. Derimod vil denne, efter fremsat påkrav, skulle give meddelelse om adgangskoder og lignende, som er nødvendige for at få adgang til materialet. Han kan kræve, at disse adgangskoder ikke gøres tilgængelige for udenforstående.

Indsamlingsmetoden medfører en administrativ lettelse for ophavsmændene til hjemmesiderne, idet institutionerne selv får adgang til at hente materialet og kopiere dette. Reglerne er blevet til på baggrund af den betragtning, at det ville være for omfattende, hvis ophavsmændene selv skulle sende materialet ind til pligtaflevering.

Selve indsamlingen sker ved hjælp af et ”høsterprogram”. Kort fortalt er der tale om et program, som simulerer en bruger, der klikker sig ind på samtlige danske links, som findes til en bestemt dansk hjemmeside. Hver gang der klikkes ind på et nyt link gemmes denne side.

Materialet opbevares i elektroniske arkiver på henholdsvis Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket. Adgang til materialet kan gives efter ophavsretsloven og lov om behandling af personoplysninger.

(Af Advokat Jesper Langemark og Stud.jur. Anne Benedikte Eyser Thulstrup)

Denne artikel bringes af Forum Advokater – Lovorientering som led i et samarbejde med advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted. Bender von Haller Dragsted leverer juridiske nyheder om it-ret til Lovorientering.