Slægtsnavne beskyttet efter navneloven

Slægtsnavne beskyttet efter navneloven

Slægtsnavne beskyttet efter navneloven er også beskyttet mod uberettiget registrering af domænenavne, der er ligelydende eller dog forvekslelige med slægtsnavnet.

Afgørelsen viser, at slægtsnavne, der er beskyttet efter navneloven, også er beskyttet imod uberettiget brug af navnet som domænenavn. Hvorledes brugen udmønter sig, er principielt af underordnet betydning.

En klager, S, der bar det beskyttede efternavn ”Christophersen”, indgav klage over, at en IT-konsulentvirksomhed, M, havde registreret domænenavnet ”christophersen.dk”. M oplyste overfor klagenævnet, at registreringen havde fundet sted for, at enhver med retmæssig forbindelse til navnet ”Christophersen” kunne erhverve sig en adgang til såvel en e-mailadresse fornavn@christophersen.dk)”>(fornavn@christophersen.dk) som et subdomænenavn (www.fornavn.christophersen.dk). Der skulle dog i alle tilfælde betales et vist årligt beløb for, at erhverve en sådan adgang.

M havde i de forløbne år registreret en del navne med henblik på samme ”administrationsopgave”. M anså ikke registreringen som værende i strid med navneloven og mente, at alle i en familie med et beskyttet navn på denne måde fik lige meget ”ret” til navnet. Der var dog ingen kontrol med, at det alene var retmæssige bærere af navnet ”Christophersen”, der erhvervede adgang til mailadresser eller subdomænenavne.

M gjorde gældende, at der ikke var tale om et beskyttet navn efter navneloven, hvorfor adgangen til at benytte navnet stod enhver frit for. Såfremt navnet måtte antages at være beskyttet, kunne brugen af det i hvert fald ikke være uberettiget, idet registreringen ikke kunne sammenlignes med det forhold, at en anden person uberettiget benyttede et beskyttet navn.

Klagenævnet fandt, at der er under 2000 personer i Danmark, der bærer navnet Christophersen, hvorfor navnet er beskyttet efter navneloven. M kunne ikke godtgøre, at have ret til at benytte navnet, og den afsætning af e-mailadresser og subdomænenavne der fandt sted, fandtes at udgøre en uberettiget brug af navnet.

Anvendelsen af ”christophersen.dk” var desuden egnet til at skabe forveksling mellem M og S’ slægt, og da S havde en væsentlig interesse i at forhindre den uberettigede brug af navnet, var M’s registrering og benyttelse heraf krænkende overfor S.

M blev forpligtet til at overføre rettighederne i forbindelse med registreringen til S.

(Klagenævnet for domænenavne 29. juni 2007)

Kommentar:

Navneloven beskytter slægtsnavne, der bæres af under 2000 personer i Danmark. Har et slægtsnavn én gang været uden beskyttelse, kan det ikke senere opnå beskyttelse efter loven, blot fordi den almindelige anvendelse af navnet er blevet indskrænket.

Familiestyrelsen registrerer og offentliggør en gang årligt de slægtsnavne, der efter loven er beskyttede. Denne liste udarbejdes med udgangspunkt i tal fra Danmarks Statistik. Til tider kan en årlig opdatering dog vise sig ikke at være tilstrækkelig. I tilfældet ”Christophersen”, gik klagenævnet ind og vurderede – formentlig efter tal fra Danmarks Statistik – om navnet var eller burde være beskyttet.

Hvis et navn er beskyttet følger det af navneloven, at navnet ikke ”kan tages” af andre.

Denne formulering udlagde M som udtryk for, at der blot ikke måtte være andre personer der bar navnet. Det er korrekt, at navnet ikke må bæres af andre personer, men beskyttelsen stopper ikke her. Klagenævnet mente, at enhver benyttelse af navnet måtte falde under beskyttelsen efter navneloven.

Loven beskytter med andre ord mod enhver uberettiget benyttelse – hvad enten navnet tages af en person, en hjemmeside, et firma eller noget helt tredje.

70 22 88 50 Kontakt Advokater