Svaret kan være ja. Kristeligt Dagblad skriver (3. oktober 2012), at Statsforvaltningen Midtjylland denne sommer erklærede det ulovligt, at Aarhus Kommune er såkaldt fairtrade-by og dermed forpligter sig til at fremme offentlige indkøb af fairtrade-mærkede produkter, som typisk er kaffe, bananer og chokolade, der sikrer producenterne i Den Tredje Verden en rimelig pris.
Ifølge Statsforvaltningen Midtjylland er det i strid med loven, hvis en kommune bruger skattepenge på varer, der kunne være købt billigere.
Afgørelsen har vakt undren blandt byrådspolitikere i både Aarhus og landets seks andre fairtrade-byer, og Indenrigs- og Økonomiministeriet har nu valgt at foretage en juridisk vurdering af spørgsmålet. Ifølge ministeriet er afgørelsen en god anledning til at tage stilling til, i hvilket omfang kommuner kan varetage fairtrade, da mange kommuner efterhånden har fairtrade-ordninger i en eller anden afskygning.
Annonce
Hvis afgørelsen står fast, kan det få store konsekvenser, ikke blot for fairtrade-byerne, men for hele det offentliges indkøbspraksis i kommunerne. Det siger Hanne Gürtler, der er sekretariatsleder for Dansk Initiativ for Etisk Handel:
”Hvis afgørelsen ikke ændres, kan det komme til at sætte en stopper for kommunernes arbejde med at stille etiske krav i udbud og indkøb. Hvis kommunerne alene fokuserer på de billigste løsninger, kan man risikere at belønne de leverandører, som er ligeglade med, om varen er produceret under horrible forhold.”
KOMMENTAR: Det ligner amerikanske tilstande, når et bystyres handlefrihed begrænses på den måde. Det bliver spændende at se, om afgørelsen accepteres.